markkulehto

Kuka hyötyisi, jos Pyhäjoen ydinvoimalaitosta ei rakennettaisi ?

Suomen sähkön tuonti oli vuonna 2012   19 089 000 Mwh ( n. 19 Terawattituntia ).  Oletetaan, että sähkön markkinahinta on keskimäärin 40 €/Mwh.  Lasketaan paljollako Suomi osti vuonna 2012 sähköä ulkomailta:

19 089 000 Mwh x 40 €/Mwh x 365 vrk x 24 h/vrk  = 763 560 000 €

Täsmällisemmät luvut löytyy linkistä:

http://pxweb2.stat.fi/sahkoiset_julkaisut/energia2013/html/suom0010.htm  , ks. 11.1 Energian tuonti

 

Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen teho on 1 200 Mw.

Lasketaan paljonko Pyhäjoen ydinmiilu tuottaa sähköä vuodessa. Oletetaan, että miilun käyttöasten on 0,9 , joka on tyypillnen suomalaisen ydinvoimalaitoksen käyttöaste .

1 200 Mw x 365 vrk x 24 h/vrk x 0,9 = 9 460 800 Mwh.  Eli karkeasti Pyhäjoen voimalalla katetaisiin  puolet Suomen sähkön tuonnista.

 

Viime aikoina Ruostsi on ollut suurin sähkön viejä Suomeen.  Vuonna 2013 Ruotsista tuotiin sähköä yhteensä 12 374 000 Mwh ( n. 12, 4 Terawattituntia ) . Tämä tarkoittaa tehoissa n. 1 400 Mw, eli hieman yli yhden Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen tehoa. Rahassa Ruotsin sähkön viennin  arvo Suomeen olisi 495 miljoonaa euroa, jos sähkön markkinahinta olisi keskimäärin 40 €/Mwh .

Tulee mieleen kysymys siitä, kenen taloudellinen etu olisi, jos Pyhäjoen voimalaitosta ei rakennettaisi ?

Todettakoon vielä muutama taustatieto:

1. Ruotsilla on reilut kolme kertaa enemmän ydinsähkön tuotantokapasiteettia kuin Suomella

2. Ruotsi päätti jo 1980 -luvun alussa luopua kaikesta ydinsähkön tuotannostaan. Päätöksen toimeenpano on syystä tai toisesta viivästynyt.  Ruotsissa ainoastaan MP ( Miljöpartiet ) vastustaa ydinvoimaa ( Juhanna Vartiainen  ).

3. EON irtautui Pyhäjoen hankkeesta ja keskitti pohjoismaisen toimintansa Ruotsiin.

4. Suomessa on tuulivoiman tuotantotavoitteeksi asetettu 6 Terawattituntia / vuosi ( 6 000 000 Mwh )).  Riipuen  sähkön markkinahinnoista veronmaksajat tulevat tavoitetilassa maksamaan syöttötariffia tuulisähköfirmoille 250 - 280 miljoonaa euroa joka vuosi. 

Esimerkki: Tuulisähkön tuotantotavoite 6  000 000 Mwh  /vuosi  x  (takuuhinta 83,5 €/Mwh - sähkön markkinahinta 40 € / Mwh ) = veronmaksajien osuus 261 miljoonaa € / vuosi.

Ks. linkki: https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaketti_Kesaranta_200410.pdf

5. Tällä hetkellä ( 17.9.2014 23:40 ) Suomen n. 450 Mw tuulisähkön nimellistehosta saadaan irti 35 Mw.

Ajantasaista tietoa pohjoismaiden sähköntuotannosta, viennistä ja tuonnista sekä sähkön markkinahinnoista voit tarkastella linkistä:

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/Poh...

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

" Eli karkeasti Pyhäjoen voimalalla katettaisiin puolet Suomen sähköntuonnista"
Varmaan sähkön hintakin laskisi puoleen?
Älkää rakentako Pyhäjoelle,se on liian lähellä meikäläistä !

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Niinpä eikä tuo nyt lisää riippuvuutta Venäjästä, kun polttoainetta saa muualtakin. Lisäksi hyvä, jos saadaan sidottua venäläistä pääomaa tänne meille.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tämä oli hyvä esimerkki tuulivoiman järjettömyydestä.
Hyödyn kerääjät tietävät itsekin tämän, sen näkee miten firmat likaisen työn hoitaa: Maat vuokrataan, - jää vastuut pois. Pieni oma pääoma, työ ja voimala pystytetään velkarahalla. Valvomot on ulkomailla, tuulisähkö laskutetaan jälkikäteen tuoton mukaan, - todennetaan ?- paljon epäselviä kohtia, nyt tuulivoiman arvioitu tuotto = n.20 MW, ehkä huomenna jo tuulee?
Syöttötariffi tuo rahat tilille, sähkö kannattaa myydä tuulisähkönä vaikka dieselgeneraattorilla tehtynä. Kun syöttöraha loppuu firmat kaatuu ja vastuullisia ei enää löydy purkujätteiden siivoukseen, - sekin tulossa veronmaksajan piikkiin.

Ilmastonmuutoksella on peloteltu mutta missään ei olla vielä todettu mitään katastrofin merkkejä, aina uskovaiset ovat pelotelleet maailmanlopun tulemisilla ym. se on ollut myynninedistämisenä pelotteena milloin millekkin tuotteelle. Tuulivoimaloitakin on pystytetty tämän takia turhaan, mutta höynäytystä jatketaan. Hollannissa peloteltiin merenpinnan nousulla ilmastonmuutoksen seurauksena ja nyt aikovat kerätä EU:lta tällä kansakunnan pelastuksella hukkumiselta joitakin miljardeja omiin tarkoituksiinsa, korjataan padot, tiet, ym.

Suomessa aiheutetaan ympäristörikoksia tuomalla valtavia tuulivoimaloita ihmisten asuinalueiden lähelle. Tuulivoimasta tulee lähivuosina mittasuhteiltaan käsittämätön fiasko. Tukirahat valuu maasta pois.

Viimeisimpänä jo Saksankin lehdistössä esille tullut Bard Offshore 1:n epäonnistuminen, 80 tuulimyllyä merellä, ilmoitettu teho 400 MW mutta toteutunut murto-osa siitä, ylipääsemättömiä teknisiä ongelmia, viime vuodelta 340 mijoonan euron ylimääräiset kustannukset, ja osakkaiden kilpailu siitä kuka pääsee lakiteitse nopeimmin irti koko hankkeesta.Sama ilmiö on toistumassa ympäri maailmaa, tuulivoiman hyöty kun on nyt selvitetty yhdessä aurinkovoiman kanssa, eikä enää paljoa kannata uutisissa mainita ilmoitettuja tehoja: Aurinkovoima todellisuudessa noin kymmenesosa ilmoitetusta tehosta ja tuulivoima noin viidennes ilmoitetusta tehosta.Jos ja kun niiden haittoja on laskettu ilmoitetun tehon suhteen, voidaankin jo puhua satojen ja satojen miljardien ympäristökatastrofista, vai luuleeko joku että nurin menneet firmat ihan itse poistavat tuulimyllyt mereltä?Jokaisen yksittäisen tuulimyllyn, maalla ja merellä, ympärille pitää varata kilometrin turva-alue kun jarrutusjärjestelmä lopulta pettää ja ylikierroksille päässyt mylly lennättää kappaleita joka suuntaan.Näistä on jo nettividoita, ja esim Havaijin hylätty tuulipuisto on vaara-aluetta kokonaisuudessaan.

Ilmastonmuutosvouhotus on poikinut näitä lieveilmiöitä joihin hukkaan mennyt raha olisi voinut tehdä maailmasta havaittavasti paremman paikan. Siksi jokainen tutkija, viheraktiivi, median edustaja, poliitikko, energia-alan lobbari ym , olkaa nyt rehellisiä ja ryhdistäytykää. Te ette todellisuudessa paranna maailmaa vaan teette sitä pahemmaksi vähäosaisille, suurin osa aiheeseen tutustuneista kun tietää ettei hiilidioksidin vaikutus ollutkaan väitetty, mutta silti käyttää sitä keppihevosena henkilökohtaisten tarkoitusperiensä ajamiseen. Siitä tulee rutosti negatiivisia Karmapisteitä...

Ranska tuottaa sähkönsä 58:n ydinvoimalan sähköntuotolla 80% ja sähköä riittää naapurimaihin myytäväksi jo 16%.
Suomessa talous- ja energiapolitiikka on holtittomasti hoidettu..

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Luettuani Markun bloggauksen kävin katsomassa Fingridin sivuilta Suomen voimajärjestelmän tilan.
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...

Tuulivoimaa tuotettiin peräti 11 MW:n teholla, mikä oli peräti 0,16 % Suomen sähkön kokonaistuotannosta. Huomaisivatko jotkut muut kuin RKP:ta ja Keskustaa äänestävät ja tuulivoimaloille maansa vuokranneet maanomistajat tuulivoimatukiaisten lopettamisen? Nojuu, cityvihreät tietenkin.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Aiheeseen liittyen tosi hauska parodia

http://www.viikonloppu.com/?p=66382

että ehkä sitä sähköä kannattaa tuottaa rajan tällä puolella.

Toimituksen poiminnat