markkulehto

Georg C. Ehrnrooth , Näkökulmia menneisyyteen nykyajan ilmiöiden ymmärtämiseksi

Viime lauantaina, 5.3.2016, YLE:n Kalle Haatasen ohjelmassa haastateltiin tutkijaa ja filosofian tohtori Riku Keski-Rauskaa.  Aiheena oli varatuomari ja kansanedustaja Gerog C. Ehrnroothin poliittinen toiminta YYA -aikakauden Suomessa.  Muistan itsekin kuinka Ehrnroothia pidettiin sen aikaisessa poliittisessa ilmastossa kummajaisena ja äärioikeistolaisena, jopa fasistina.  Kun Ehrnrootin kantoja peilaa nykyaikaan, tulee väistämättä mieleen, että hän oli kymmeniä vuosia ajastaan edellä sen aikaista poliittista eliittiä. 

Ohjelmassa nostetaan esiin mielenkiintoisesti, paitsi Ehrnroothin suhde Paasikiven ja toisaalta Kekkosen ulko- sekä sisäpolitiikkaan ( jotka taisivat siihen aikaan mennä sekaisin ), niin myös mm. Koiviston politiikkaan. Yllättävää on, että Ehrnrooth oikeistolaisena kannatti melko pitkälle  Koiviston linjaa .

Suosittelisin kuuntelemaan YLE Areenasta kyseisen ohjelman, sillä se antaa mielestäni  perspektiiviä ymmärtää nykyistä poliittista ympäristöämme.  Samalla ohjelma on, vaikkakin jälkikäteen, hatun nosto yksinäiselle poliittiselle oman tiensä kulkijalle, joka ei taipunut enemmistön edessä ulkopoliittisten fraasien hokemiseen. 

Linkki Kalle Haatasen ohjelmaan:

http://areena.yle.fi/1-3244149

Lisää taustatieto Georg C. Ehrnroothista voi löytää oheisen linkin kautta:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/10/19/georg-c-ehrnrooth-ja-pop

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kiitos linkistä ja vihjeestä. Haatanen on näitä uuden ajan toimittajia, vähän vastaava kuin Perttu Häkkinen. Tasapuolisia , sivistyneitä nuoria toimittajia. Naistoimittajista mainittakoon Maija Elonheimo, ehdoton ykkönen.
Itse aihe, suuri suomalainen synkän historiajakson pimeydessä. Jorille kepeät mullat, mitä ei voi toivoa kaikille aikailaisille niin eläville kuin kuolleillekin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Sama ajastaan edellä olo ja sen takia tietyn tahon vihaamaksi joutuminen pätee paljolti myös kokoomuksen kansanedustaja Tuure Junnilaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Seuraavassa linkissä on VTT Alpo Rusin pitkä kommentti sekä fil. tohtori Riku Keski-Rauskan että hänen omiin tutkimuksiinsa, ja kommenttiin Keski-Rauskan kirjan julkistamistilaisuudessa: http://karjalankuvalehti.com/images2/kkl_25_20-27.pdf

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vilkaiskaapa joskus, mitä Jörn Donner kirjoitti Uudessa Maammekirjassa Georg C:stä. Ruotsinkielisiltä suomalaisajattelijoilta eivät sisä- ja ulkopolitiikka seonneet siinä määrin kuin maalaisliittolaisilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän osviittaa siitä kuinka putinistista/ruskeapaitaista hommaforumväki on saa kun kelaa kuinka vähän heitä kiinnostaa Ehnrooth-Junnilaperintö.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Parasta ja laajinta tietoa antaa Riku Keski-Rauskun edellä jo viitattu kirja "Yksinäinen Ehrnrooth" - kannattaa hankkia ja lukea! Kun Georgen hyvin tunsin, voin vain yhtyä siinä esitettyihin näkemyksiin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Raimo Ilaskivi 6.3.2016 21:25. Hieno asia, että sanot asian noin suoraan. Georg C Ehrnrooth oli todellinen suomalainen mies loppuun saakka!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Keski-Rauskan kirja Georg C. Ehrnroothista on lukemisen arvoinen katsaus ahdistavaan Kekkosen kauteen, pysähtyneisyyden ajan lumedemokratiaan ja itsesensuuriin, josta edelleen kuulemme kaikuja.
Kiitän joulupukkia tuosta kirjalahjasta! :-))

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kalle Haataisen ohjelmassa kävi ilmi kuinka raskain petturuus oli Ehrnroothista oman puolueen petturuus. Sekä Ehrnrooth että Junnila syrjäytettiin omien puolueittensa tahoilta.
Syrjäytys tapahtui poikkeuslakiäänestyksen yhteydessä.
Missään ei oikeistoon kuuluminen ole tae parlamentarismin puolustuksesta. Puolassakin on nyt oikeistopuolue toimii poiketen parlamentarismista.

Toimituksen poiminnat