markkulehto

Hallitus etsii lisäsäästöjä: 400 milj , "vain yksi on joukosta poissa".

Kauppalehden torstain 24.3.2016 numerossa, s. 5A, on uutisoitu hallituksen lisätoimista 400 miljoonan euron säästöiksi. Tällä pyritään pitämään kiinni neljän miljardin kokonaissäästöjen saavuttamisesta. 

Uutisessa on esitetty lista ehdollisista lisäsäästökohteista ( lähde: Valtioneuvosto ).  Listassa on säästökohteita joidenka summat vaihtelevat muutamasta kymmenestä miljoonasta muutamaan sataan miljoonaan. Kohteet on poimittu kattavasti lähes kaikilta yhteiskunnan rahoittamilta aloilta. 

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-etsii-400-miljoonan-euron-lis...

Yksi näyttää kuitenkin olevan edelleen pyhä lehmä, johon ei uskalleta tai haluta koskea: tuulisähkön syöttötariffi, suomalaisittain tuulimyllytukiaiset.  Tuohon tuulimyllytukeen on tämän vuoden budjettiin varattu 157,6 miljoonaa euroa.  Viime vuonna tuo summa oli 137,9 miljoonaa euroa.

Lähteet:

Valtion TAE  2016 : http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&lang=fi&maindoc=/2016/aky/aky.xml&id=/2016/aky/YksityiskohtaisetPerustelut/32/60/44/44.html

Valtion TAE 2015 , http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/aky/aky.xml&id=/2015/aky/YksityiskohtaisetPerustelut/32/60/44/44.html

Näillä sähkön markkinahinnoilla ja tuulivoiman rakentamisvauhdilla tuulimyllytukiaiset tulevat rasittamaan julkista taloutta tulevina vuosina 200 miljoonaa - 300 miljoonaa euroa joka vuosi.  Loppulasku yhteiskunnalle tullee olemaan 10 - 12 v kuluessa 3 - 3½ miljardia euroa. 

ps.

Juuri tällä hetkellä Suomen tuulivoiman  noin 1 000 MW nimellistehosta saadaan irti 270 MW, Suomen sähkön kokonaiskulutuksen ollessa samaan aikaan 10 055 MW.  Eli tuulisähköllä katetaan tällä hetkellä 2,7 % koko maan sähkön kulutuksesta.  Suomeen tuodaan nettona sähköä samaan aikaan  1 677 MW teholla. 

Lähde: Fingrid,   http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/Pohjoismainen-voimajarjestelman-tila.aspx  , 25.03.2016 12:02

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eihän tässä voi muuta kuin toivoa Allahilta tyyniä kelejä Suomeen...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Laskeskelin täällä , että pari miljardia voitaisiin säästää kivutta:

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En ole nähnyt myöskään maahanmuutosta säästettävän, päinvastoin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei taida hallituksella riittää rahkeet hakea lisäsäästöjä tuulivoimasta? Espanja yritti, mutta epäonnistui, ei auttanut vetoaminen huonoon talouteen eikä mihinkään. Tuulivoiman tukimaksut kerrytetään nyt lainaksi! Kerrotaan myös Obaman hallinnon maksaneet velkojille jonkun tuulivoimahankkeen osalta Espanjan puolesta?

[Last year Spanish incentives, or “premium” prices paid to wind producers above market rates, totaled almost €1.2 billion, a cost ultimately borne by consumers.] 1.2 billion = 1,200,000,000 http://www.nytimes.com/2009/12/14/world/europe/14w...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Olisi hyvä jos syylliset tuulivoima huijauksessa saataisiin vastuuseen myös henkilökohtaisella omaisuudellaan. Miljardi on niin iso raha että "kadunmies" ohittaa sen uutisissa. Se kuitenkin on miljoona euroa vuodessa tuhannen vuoden ajan. Huijaus tulee lopulta maksamaan enemmän kuin pelkän syöttötariffi tuen, - luontoarvot, kiinteistöjen arvon romahdus, eikä haitallisia terveysvaikutuksia voi edes rahalla mitata.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Poliitikkoja ei saa syytteeseen, virkamiehenkin vain jos on syyllistynyt virkavirheeseen.

Virkavirheen osoittaminen vaatii tahallisuuden osoittamista tai lahjuksen ottamisesta /antamista.

Joka paikassa vedotaan lakien ja säädösten noudattamista. Tuulivoimaloiden pystytys on ollut tarkasti säädeltyä toimintaa ja 500 metrin päähän asunnoista laillista.

Hölmöydestä ei voi syyttää, Espanja kerryttää nyt 1,2 miljardia euroa joka vuosi velkatilille lisää tuulivoimatukia, kun eivät pysty maksamaan. 1,2 miljardia tulee sähkön markkinahinnan ylittävästä hinnasta, jonka espanjalaiset poliitikot ovat luvanneet maksaa tuulivoimaloiden pystyttäjille. Ainoa lohtu espanjalaisilla on se, että tukien maksu loppuu 15 - 20 vuoden kuluttua. Suomessa tuki on voimassa 12 vuotta pystytyksestä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hallitus yrittää karsia menoja, eikä ole onnistunut. Tuulivoimaa vastustamalla vielä voimassa olevilla valitusoikeuksilla tähän mennessä kansalaisten jarrutus on säästänyt jo miljardi euroa, joten ihan pienistä summista ei todellakaan ole kyse.

Tapio Pitkäranta ennusti vuosi sitten tuulivoiman ylimitoitetut kustannukset
veronmaksajille yli 99-prosenttisesti oikein. Maksettu tuki viime vuodelta
oli yli 140 milj. euroa, mutta ilman vapaaehtoista, tuulivoimarakentamista
hillitsevää kansalaistoimintaa se olisi ollut 313 milj. euroa suurempi.

http://pitkaranta.blogspot.fi/2016/03/hs-ennusteen...
http://www.hs.fi/mielipide/a1430882795333

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Uusiutuvan energiapolitiikan on vallannut huuhaa, joka on levinnyt osin myös tieteen vaatteisiin
https://drive.google.com/file/d/0B5uYqhExNkUGR19DR...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Vasta muutama biologi ja ekologiaan perehtynyt tutkija on päässyt tutkimuksillaan julkisuuteen, huomionarvoista on, kyseiset henkilöt ovat jo lähellä eläkeikää tai jo emeritus -statuksella olevia professoreita, tuskin ovat kaikki seniilejä, vaikuttavat olevan asioista perillä. Nuorempien tutkijoiden poissaolon syitä voi vain arvailla. Nytkin moni odottaa uutta syöttötariffia nykyisen jatkoksi, mikä tarkoittaisi rahaa kaikenlaiselle tutkimukselle, tuulivoimateollisuuden tarpeeseen. https://www.masterresource.org/wind-power/the-wind...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hyvä linkki, sieltä löytyi 150 vuotta sitten tehty tutkimus tuulivoiman sopimattomuudesta sähköntuotantoon! Eikä se siitä ole sen ihmeellisemmäksi vieläkään muuttunut.
WS Jevons (1865, lähes 150 vuotta sitten.) on Tuulivoima (Memo Obama, osa I)
Robert Bradley Jr. - 28 tammikuu 2009
"Tärkein kirja joka on koskaan kirjoitettu energiataloudesta, julkaistiin vuonna 1865, William Stanley Jevons, Hiili- Kysymys (London: Macmillan and Company). Tämä klassikko on loppunut, mutta saatavilla kokonaisuudessaan Internet:ssä. On hyvin lukemisen arvoinen".
Jevons esittää neljä kohtaa koskien tuulivoimaa.

1) tuulivoima ei ole uusi

2) tuulivoima on ajoittaista ja sopimaton nykyaikaisille töille

3) tuulivoima on rajoittunutta

4) tuulivoiman siirto ei ole toiminut

https://www.masterresource.org/jevons-w-s/w-s-jevo...

Toimituksen poiminnat