markkulehto

Ruotsi teki sen taas

  • Saksan sähköntuotanto v. 2014
    Saksan sähköntuotanto v. 2014

Ruotsi teki vuonna 1980 kansanäänestyksellä selkeän päätöksen ydinsähkön tuotannosta luopumisesta.  Jostain kumman syystä, tuon päätöksen toimeenpano on venynyt kolmekymmentä vuotta.  Sitten näytti siltä, että ydinvoimalaitoksien sähköntuotannolle asetetut sanktioverot pakottavat ydinvoimalaitosten alasajoon vuoteen 2020 mennessä. 

Mutta nyt näyttää tulleen taas muutos ruotsalaiseen energiapolitiikkaan:

Kauppalehti uutisoi tänään, 16.6.2016, s. A6, että Ruotsin hallitus ajaa alas asteittain Ruotsin ydinvoiman tuotantoa rasittaneen tehoveron. 

Lähde: Kauppalehti 16.6.2016

Näin poistuu Suomenkin osalta sähköpulan uhka poikkeavissa tilanteissa ja myöskin jokapäiväisessä sähkökulutuksessa.   Juuri tälläkin hetkellä Suomen sähkön nettotuonti on 1 600 MW. Lähde: Fingrid, 

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/Poh... , 16.6.2016 14:50. 

Käytännössä kaikki tämä tuonti tulee Ruotsista. Tuo tuonnin teho vastaa Olkiluoto 3:n tehoa. 

Toisin sanoen Ruotsin ydinsähkön tuotanto tulee jatkumaan vuoden 2020 jälkeenkin.  Toisaalta ns. uusiutuvan energian tuotannon tukia tullaan Ruotsissa lisäämään.  No sehän tiedetään mikä vaikutus  keinotekoisella tukiaispolitiikalla on talouselämässä ja myös sähkön hinnoittelussa.  Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että tukiaiset vääristävät hinnoittelua ja haittaavat aitoa kilpailua. 

Suomihan tukee tuulisähköfirmojen tuotantoa tänä vuonna 157 miljoonalla eurolla.

Lähde: Valtion talousarvioesitys 2016

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&lang=fi&maindoc=/2016/...

Tulevina vuosina, kun tuulisähkötuotannon nimelliskapasiteetti on rakennettu täyteen,  tukisumma tulee olemaa 200 - 300 miljoonaa euroa joka vuosi. Kahdentoista vuoden tuulisähkön tuotannon syöttötariffin kokonaislasku Suomen julkiselle sektorille tulee olemaan sähkön markkinahinnasta riippuen 3 500 -  4 000 miljoonaa. 

Lisää aiheesta voi lukea mm. oheisen Taloussanomien linkin kautta:

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/05/31/ruotsi-luopumassa-energiay...

Mielenkiintoista on seurata Saksan energiapolitiikkaa ja heidän Energiewenden toteuttamista. Oheisesta taulukosta voi tarkastella mistä Saksan sähköntuotanto muodostui vuonna 2014.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kiinnitin samaan asiaan huomiota :

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

"Mielenkiintoista on seurata Saksan energiapolitiikkaa ja heidän Energiewenden toteuttamista. Oheisesta taulukosta voi tarkastella mistä Saksan sähköntuotanto muodostui vuonna 2014."

Englanti/Wales ottelua toisella silmällä seuraten en löytänyt taulukkoa, mutta tästä graafista näkyy koko Enegiawenden täydellinen floppi :

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

- Saksan sähkötehon tarve on n. 80 GW
- Tuuli/Aurinkotehoa on n. 80 GW.
- Kysymys kuuluu ; miksi Saksa ei sulje pahisvoimaloitaan, vaikka hyvistä on runsaasti.
- Sähkötekninen , ei poliittinen, vastaus : Saksa ei voi sulkea yhtään pahisvoimalaansa vaikka sattumavoimaa rakennettaisiin biljoonalla lisää, ikävä kyllä ; tämän ymmärtäminen vaatii sähköverkon toiminnan ymmärtämistä.

Tämä sähkötekninen totuus on nyt vihdoinkin valjennut ruotsalaisille.

Edit : Lisään tähän vielä graafin, jossa näkyy tuulivoiman sähköntuotanto Suomessa viime kuussa:

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Ilman sähköteknistä koulutustakin jokainen täyspäinen ymmärtää, ettei tuollaisella roskasähköllä ole mitään käyttöä ..oho Englanti teki maalin...sähköverkossa ; tukia sillä voi tekniikasta ymmärtämättömiltä poliitikoilta kyllä lypsää

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, kun vertaa tuossa antamasi likin kahta grafiikkaa: Installed power ( Saksan asennettua tuulisähkön ja aurinkosähkön nimellistehoa ) ja Electricity production ( tuulisähkön ja aurinkosähkön todellista tuotantoa) , paljastuu totuus karmivalla tavalla. Tuuli ja aurinkoenergian nimellistehoa on rakennettu Saksassa mittavasti, mutta tuotantoluvut ovat aivan muuta suhteessa perinteiseen ( Conventional ) sähkön tuotantoon. Nyt Saksassa päivitellään niitä kustannuksia, joita Etelä-Saksan ja Pohjois-Saksan väliseen sähkön siirtoon tulisi investoida, että jotenkin tämä kulutuksen ja kysynnän maantieteellinen ero saataisiin tasattua.

Oma tarinansa on sitten tuo esittämäsi tuulisähkön huojunta ( flucthttp://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/Sivut/Tuulivoima2.aspx?beginDate=20160501&endDate=20160531&showChart=1&showTable=0uation )

Sen kompensoiminen on mittava ja haastava sekä kalliiksi tuleva tehtävä. Toki varmasti tässäkin jotkut näkevät busines-mahdollisuuden, mutta onko se aidosti kannattavaa, vai julkisen rahoituksen kustannuksella tehtävä pikavoittojen tavoittelua, on toinen juttu.

Enkä minä ketään syytä, jotka osaavat pyytää, vaan niitä poliittisia päätöksen tekijöitä, jotka suostuva "tyhmiin" päätöksiin ja laittavat veronmaksajien rahat tuulen vieämäksi. Varsinkin, kun nämä samat voivottelevat julkisten menojen kasvua.

Toimituksen poiminnat