markkulehto

Tasavallan presidentti on puhunut rapakon takana

Presidentti Niinistö on pitänyt merkittävän ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen puheen USA:ssa  Brookings-instituutissa Washington D.C.:ssä 27.9.2018.  Puhe käsitteli EU:n , USA:n ja myös Suomen ulko-, turvallisuus ja puolustuspoliittisia rooleja ja suhteita. Puheessa käsiteltiin myös Kiinan ja Venäjän vastaavia rooleja. Puhe oli melko suoraa, konkreettista ja kiertelemätöntä. Suorastaan poliittista selkokieltä. 

Saas nähdä miten mediamme ja poliittinen eliittimme noteeraa tuon puheen. Presidentin puhe kannattaa aktiivisesti politiikkaa ja erityisesti ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa seuraavien lukea.

Kokonaisuudessaan puhe löytyy TP:n kanslian sivustoilta oheisen linkin kauttta:

http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=378565&nodeid=44810&cont...

Keskustelua odotellen. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Mitäs siinä, hyvä puhe. Jotenkin jäi vaivaamaan se ettei kuuluta NATO:on, se onkin vähän kuin ruotsin opiskelu, mitään järkisyitä ei löydy mutta kiinni pidetään.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

No johan oli! Viimein joku korkeimmista poliitikoistamme sanoi Venäjän nimen ääneen.

Tähän asti Venäjä on ollut se juopunut norsu olohuoneessamme, jonka jokainen näkee mutta yrittää olla huomaamatta.

Eikä ainakaan mainitse ääneen!

Naton/USA:n merkitys Euroopan rauhalle on käsittämättömän huonosti tiedostettu asia Euroopassa.

Lisätään vielä, että Trump on eristäytymispolitiikassaan yksin. USA:n poliittinen ja virkamiesjohto ymmärtävät liittolaisuuksien arvon. Trumpin väistyessä USA:n politiikka palaa entisille -rationaalisille- raiteilleen.

Toni Rintala

"Lisätään vielä, että Trump on eristäytymispolitiikassaan yksin."

Eikös Trump ole kovasti solmimassa uusia kauppasopimuksia?
Miten se on eristäytymistä?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"USA:n poliittinen ja virkamiesjohto ymmärtävät liittolaisuuksien arvon."

Tuon virkkeen pitäisi selventää asian.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

Liittolaisuus on eri asia. Suomellakin on Kiinan kanssa useita sopimuksia, ehkä toista kymmentä.
Sallimme Kiinan olla maailman pahin saastuttaja ja yksi pahimmista ihmisoikeuksien rikkojista. Silti janoamme tehdä kauppasopimuksia sen kanssa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Vastauksena Rintalan kommenttiin #5:

USA:lla on runsaasti liittolaisia ympäri maailman. Liittolaissuussuhteet ovat valtiosopimuksilla sinetöityjä, joten Trump ei omilla päätöksillään niitä pysty ilman kongressin suostumusta kumoamaan.

USA:n liittolaisille yhteistä on se, että ne kaikki sijaitsevat aggressiivisen ja laajentumishaluisen paikallissuurvallan läheisyydessä. Nämä paikallissuurvallat ovat Kiina, Venäjä sekä Iran. Nämä valtiot ovat kautta historian ja yhä nykyäänkin pyrkineet valloittamaan alueita naapureiltaan ja sekaantuneet niiden asioihin.

USA on tarjonnut liittolaisilleen poliittista, taloudellista sekä erityisesti sotilaallista turvaa paikallissuurvaltoja vastaan. Niinpä liittolaisvaltiot ovat saaneet jatkaa itsenäistä elämäänsä rauhan vallitessa. Vastineeksi USA on saanut ystävällismielisiä valtioita ympäri maailman, joista osa on antanut alueelleen USA:n perustaa sotilastukikohtia. Puola peräti haluaa maksaa USA:n tukikohdasta, mikä olisi persujen hyvä huomata.

Mitä USA sitten hyötyy liittolaisuuksistaan?

USA:n suurstrategia on jo kauan ollut se, että se pyrkii estämään itsensä kannalta liian voimakkaan kilpailijan synnyn. Tähän tavoitteeseen USA on pyrkinyt luomalla liittolaisuuksia paikallissuurvaltojen naapureiden kanssa. Kun paikallissuurvaltojen naapurit pysyvät itsenäisinä, USA:n kilpailijat eivät saavuta sellaista resurssipohjaa, jolla ne pystyisivät kilpailemaan USA:n kanssa. Ilman USA:n sotilaallista voimaa ja turvaa, Kiinan ja Venäjän naapurit jäisivät enemmän tai vähemmän näiden valtioiden vasalleiksi ja hyödynnettäviksi, ja nämä kasvaisivat voimaltaan USA:a uhkaaviksi.

USA:n pyrkimyksistä huolimatta Kiina on kasvanut riittävän voimakkaaksi haastamaan USA:a. Mutta näihin päiviin saakka Kiina on tehnyt sen sisäisesti; omaa tuottavuuttaan kasvattamalla. Nyt Kiina on valtaamassa resursseja heikommiltaan - ja samaan pyrkii myös Venäjä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Mielestäni Suomenkin kannattaisi vaikka maksaa jos saataisiin amerikkalaisten tukikohta maahan, en tosin tiedä miten tuo liittyi persuihin, JHA kannattaa NATO-jäsenyyttä mutta pitää sitä mahdottomana koska kansa vastustaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sotakokemusta omaavat amerikkalaiset olisivatkin historian toistoa kun aikaisemmin luotimme sotakokemusta omaavaan Saksaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Maailmanvuonna 2007.

"Suomessa pohditaan todella vähän, mitä maailman aluillaan oleva uusjako tarkoittaa meillä ja Euroopassa. Puhemies Sauli Niinistön mielestä nyt olisi ehdottomasti syytä pohtia, miltä maailma näyttää 15 vuoden kuluttua.

- Se on varmaa, että se näyttää aivan toiselta kuin nyt. Edessä on väistämättä mullistusten aika: talouden, vallan ja rahan uusjako" - Sauli Niinistö -.

Maailmanvuonna 2018 "ja kukaan ei pohtinut".

Toimituksen poiminnat